سفر اردوغان به آمریکا برای افتتاح برج خانه ترک و ابهام در روابط آنکارا ، واشنگتن
به گزارش وبلاگ وردپرسکارا، اردوغان برج عظیم موسوم به خانه ترک را در نیویورک افتتاح می نماید و با آن که مشتاق به ملاقات با جو بایدن است، اما هنوز سیگنال مثبتی از واشنگتن دریافت نشده است.
به گزارش گروه بین الملل وبلاگ وردپرسکارا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه به آمریکا می رود. وی طی روزهای 19 تا 22 سپتامبر (28 تا 31 شهریور) مهمان شهر نیویورک خواهد بود. دو هدف مهم او در این سفر، عبارتند از: حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و افتتاح برج بزرگ موسوم به خانه ترک در منهتن نیویورک.
منابع دیپلماتیک ترکیه از این موضوع خبر داده اند که رئیس جمهور اردوغان، مشتاق به ملاقات با جو بایدن است اما هنوز سیگنال مثبتی از واشنگتن دریافت نشده و فعلاً معین نیست که چنین ملاقاتی صورت بگیرد یا نه.
ظاهراً برنامه و استراتژی رسانه های هوادار حزب حاکم ترکیه این است که همه آتش بار تبلیغاتی و پروپاگاندای حزبی خود را صرف این نمایند و افتتاح خانه ترک در نیویورک به دست اردوغان، چنان برجسته گردد که افکار عمومی ترکیه، اهمیت چندانی به ملاقات یا عدم ملاقات با جو بایدن ندهد.
عشق بی سرانجام به برج های بزرگ و مجلل
در چند سال گذشته، اردوغان همیشه در پی آن بوده که با ساخت قصرها، بناهای یادبود و ساختمان های بزرگ، توجه همه را جلب کند. او معتقد است که وقتی پای اعتبار ملی ترکیه در میان باشد، نباید از صرف هزینه های کلان ابا کرد.
با نگاهی اجمالی به کارنامه اردوغان در چند سالی که نظام سیاسی و اجرایی ترکیه، از پارلمانی به ریاستی تغییر نموده، می توان به وضوح دید که مجلل سازی و غول سازی ساختمانی، از تاکتیک های تبلیغاتی مهم رئیس جمهور ترکیه است.
از کاخ بزرگ ریاست جمهوری بش تپه آنکارا با 1 هزار و 200 اتاق گرفته تا کتابخانه بزرگ ریاست جمهوری، بزرگترین فرودگاه دنیا در استانبول، مسجد بزرگ ترکیه در واشنگتن، سفارتخانه های بزرگ ترکیه در برلین و مرکز های دیگر و حالا هم بنای بزرگی در نیویورک که 35 طبقه دارد و قرار است در کانون توجه کاروان های سیاسی دنیا باشد. چرا که تنها چند متر از ساختمان سازمان ملل متحد فاصله دارد.
قرائت سیاسی تیم اردوغان از اعتبار داخلی و خارجی، ارتباط مستقیمی با سنت فکری و سیاسی تاریخ پادشاهی سلجوقیان و عثمانیان دارد که معتقد بودند بناهای بزرگ، اندازه کفایت، کارآمدی، قدرت و ثروت را به نمایش می گذارد و مکان هر چه باشکوه تر، مکین هم معتبرتر و قدرتمندتر!
ویژگی های فنی بنای خانه ترک در نیویورک
تیم اردوغان در سالیان گذشته همیشه کوشش نموده تا برای تقویت و توسعه روابط خود با آمریکا، گامهای بلندی بردارد. به همین خاطر، بارها به انحای مختلف، از شورای آمریکا - ترکیه American-Turkish Council (ATC) حمایت کند و چندین نهاد و زیرمجموعه فرهنگی، مالی و دیپلماتیک دیگر در واشنگتن و نیویورک ایجاد نموده است.
اردوغان در سال 2016 میلادی در واشنگتن، مسجد جامع و مرکز فعالیت های دینی ترکیه را افتتاح کرد که ظرفیت 2 هزار نمازگذار داشت و تنها مسجد دو مناره ای موجود در آمریکا است. در همان زمان، تصمیم اولیه احداث بنای خانه ترک در نیویورک اتخاذ شد. چرا که تیم اردوغان به این جمع بندی رسید که احداث یک بنای بزرگ در محله گرانقیمت منهتن نیویورک، از دیگر اقدامات، اثرگذارتر است.
قرار است کنسولگری ترکیه در نیویورک، نمایندگی ترکیه در سازمان ملل متحد، اقامتگاه خانوادگی کنسول و نماینده، مرکز فعالیت و اقامت دیپلمات های قبرس ترک، مرکز فعالیت و اقامت بخشی از دیپلمات ها و مسئولین جمهوری آذربایجان، نهادهای فرهنگی و دینی و رسانه ای، همگی به این ساختمان منتقل شوند. به این ترتیب برج موسوم به خانه ترک، عملاً نه تنها دفتر نمایندگی ترکیه در نیویورک، بلکه مرکز اجتماع فعالیت های دیپلماتیک و فرهنگی بسیاری از کشورهای ترک زبان خواهد بود.
وهاب مونیار تحلیل گر روزنامه حریت ترکیه درباره معینات فنی خانه ترک در نیویورک، این اطلاعات را منتشر نموده است:
برج بلند خانه ترک در منهتن نیویورک و روبروی سازمان ملل متحد در 35 طبقه ساخته شده است. مجموع مساحت بخش مسقف بنا به 20 هزار و 200 متر مربع می رسد.
ارتفاع برج، 171 متر است یعنی 4 متر بلندتر از ساختمان سازمان ملل متحد.
برای ساخت این برج مبلغی نزدیک به 350 میلیون دلار صرف شده و این فقط هزینه ساخت بنا است و مبالغ کلانی هم برای معماری داخلی و دکوراسیون در نظر گرفته خواهد شد.
تنها ساخت نما و سپر دفاعی ضد بمب ساختمان، بیش از 50 میلیون دلار هزینه داشته است.
ارزش برج مزبور نزدیک به 2 میلیارد دلار است.
شهر نیویورک با بادهای سریع و خطرناکش شناخته می گردد و به همین علت، برای مقاوم سازی بنا، گرانیگاه ویژه ای با وزن چهارصد تن ساخته شده تا در زمان وزش بادهای 170 کیلومتری، برج را ایمن نگه دارد و بالاترین اندازه تکان خوردن برج در طبقه آخر در حد 50 سانتیمتر خواهد بود که البته به خاطر تجهیزات مکانیکی خاص دامپر گرانیگاه، قابل احساس نخواهد بود.
اصل رابطه با آمریکا، به کجا خواهد رسید؟
ترکیه برای بسط رابطه با آمریکا اقدامات فراوانی انجام داده و میلیون ها دلار، برای تقویت رابطه در اختیار شرکت های لابی گر آمریکایی گذاشته است. اما با این همه، به وضوح می توان دید در حوزه سیاسی - امنیتی، نه تنها اتفاق مثبت و امیدوار نماینده ای برای روابط آنکارا - واشنگتن روی نداده، بلکه در دوران هر دو رئیس جمهور فعلی و سابق آمریکا یعنی بایدن و ترامپ، شاهد تحریم ترکیه از سوی واشنگتن بوده ایم و جو بایدن هم در همان هفته های نخست، با اقدام شگرفی به نام به رسمیت شناختن ادعای تاریخی کشتار ارامنه به دست عثمانیان، آب سردی را بر روی اردوغان ریخت.
علاوه بر این، اخراج ترکیه از گروه مشترک سازندگان اف 35 و بعلاوه تحویل ندادن این جنگنده نسل پنج به نیروی هوایی ترکیه و تحریم مهم ترین چهره های صنایع دفاعی این کشور از سوی آمریکا، همگی، اقداماتی نومیدنماینده ای بوده اند که نشان می دهد تیم بایدن، دل خوشی به توسعه روابط با ترکیه ندارد. اما جالب اینجاست که در دنیای اقتصاد و روابط تجاری طرفین، اتفاقات تلخی روی نداده است.
مبادلات تجاری آمریکا و ترکیه در سال 2020 میلادی، با وجود شیوع گسترده کرونا و پیامدهای ناشی از آن، به 22 میلیارد دلار رسید. (10 میلیارد دلار صادرات به آمریکا، 12 میلیارد دلار واردات از آمریکا).
هدف گذاری افزایش حجم مبادلات تجاری بین ترکیه و آمریکا، روی رقم طلایی و بلندپروازانه یکصد میلیارد دلار در سال قفل شده و جالب اینجاست که هدف گذاری ترکیه برای افزایش مبادلات تجاری با روسیه هم، همین رقم است.
حالا دو سوال مهم به میان می آید:
1.آیا روابط آینده ترکیه و آمریکا تضمین شده است؟
2.آیا توسعه روابط مالی، احتیاج به ساخت برج 35 طبقه دارد؟
در پاسخ به سوال نخست باید گفت، بخش مهمی از صادرات ترکیه به آمریکا، متشکل از مواد خام و فاقد ارزش افزوده است و علتی برای تحریم مالی ترکیه از سوی آمریکا وجود ندارد و شواهد نشان می دهد که واشنگتن در رویکرد خود نسبت به ترکیه، تا حد مشهودی، اقتصاد را از سیاست جدا نموده است. اما با این حال، سردی و انجماد کنونی روابط، بر تجارت دوسویه اثر سوء نگذاشته اما مانع از سرمایه گذاری کلان آمریکایی ها در ترکیه است و در عین حال، ترکیه را از حیث تامین منابع ارزی و کنترل نرخ دلار، دچار مشکل نموده است.
برای پرسش دوم هم باید گفت، خیر. حتی کشورهای قدرتمند و بزرگی همانند چین، آلمان و انگلیس، برای توسعه روابط خود با آمریکا، در پی احداث ساختمان های غول پیکر در نیویورک و واشنگتن نیستند و از این حیث، باید سیاست تیم اردوغان را یک قرائت سنتی و دور از واقعیت های دنیای مدرن دانست.
حالا تیم اردوغان نهایتاً یک هفته فرصت دارد تا بتواند برای ملاقات روسای جمهور ترکیه و آمریکا، پاسخ مثبتی از کاخ سفید بگیرد و اگر در این راستا پیروز نگردد، ماشین تبلیغاتی آکپارتی، کوشش خواهد نمود تا افتتاح برج خانه ترک در نیویورک و سخنرانی اردوغان را با بزرگ نمایی و توصیف اغراق آمیز تبلیغ کند تا نشان دهد که ترکیه در آمریکا، موقعیت بدی ندارد.
منبع: خبرگزاری تسنیم