نزدیک بینی، عامل شایع تجویز عینک ها (1)

به گزارش وبلاگ وردپرسکارا، این موقعیت برای خیلی از ما پیش آمده که روزی متوجه شده ایم اطراف را تار می بینیم و دیدمان مانند گذشته شفاف و واضح نیست. در این مواقع افراد معمولا به اولین جایی که مراجعه می نمایند، مطب چشم پزشک است. در آنجا پزشک متخصص پس از معاینه کامل چشم ما تشخیصش را می گوید که در بسیاری اوقات این تاری دید نه به دلیل

نزدیک بینی، عامل شایع تجویز عینک ها (1)

نزدیک بینی، عامل شایع تجویز عینک ها (1)

این موقعیت برای خیلی از ما پیش آمده که روزی متوجه شده ایم اطراف را تار می بینیم و دیدمان مانند گذشته شفاف و واضح نیست. در این مواقع افراد معمولا به اولین جایی که مراجعه می نمایند، مطب چشم پزشک است. در آنجا پزشک متخصص پس از معاینه کامل چشم ما تشخیصش را می گوید که در بسیاری اوقات این تاری دید نه به علت بیماری های پیچیده مانند تومورهای مغزی یا MS بلکه به علت نزدیک بین شدن چشم است. آیا می دانید نزدیک بینی چیست و اصلا چرا این لغت را برای این مشکل چشمی انتخاب نموده اند؟ آیا نزدیک بینی درمان دارد؟ چه عواملی آن را تشدید می نمایند و ده سوال دیگر. در اینجا درباره نزدیک بینی می خوانید و پاسخ برخی از سوالاتی که درباره آن وجود دارد را خواهید دانست.

نزدیک بینی چیست؟

نزدیک بینی شایع ترین علت تاری دید است . اگر شما نزدیک بین باشید، اشیایی را که از شما دور هستند تار خواهید دید. مقدار این تاری به شدت نزدیک بینی و مسافت جسم از شما بستگی دارد و ممکن است مجبور شوید برای واضح تماشا چشم های تان را جمع کنید. نزدیک بینی بیماری نیست و معمولا حالتی است که کارکرد چشم از حالت طبیعی دور شده در موارد اندکی هم نزدیک بینی به خاطر یک بیماری زمینه ای بروز می نماید. بیشتر نزدیک بینی ها به علت تغییر مقدار کره چشم بروز می نمایند که باعث می گردد کره چشم از حالت گردی به حالت تخم مرغی درآید. این تغییرات باعث می شوند پرتوهای نور به جای اینکه روی شبکیه متمرکز شوند، جلوتر از آن متمرکز گردند. بنابراین تصویر جلوی شبکیه تشکیل می گردد. نزدیک بینی می تواند وراثتی باشد و اگر والدین کودکی نزدیک بین باشند، امکان اینکه او هم نزدیک بین گردد، بالا خواهد بود.

نشانه های نزدیک بینی چیست؟

اصلی ترین نشانه نزدیک بینی این است که هنگام تماشا جسم دور، آن را تار می بینید. مثلا ممکن است نتوانید کلمات روی تخته سیاه را درست ببینید، وقتی به سینما می روید تصاویر برای تان ناواضح باشد یا صفحه تلویزیون را تار ببینید. ممکن است کودک یا نوجوان شما وقتی می خواهد کتاب بخواند یا چیزی را ببیند، آن را نزدیک صورتش بیاورد. بچه ها نزدیک بین بیشتر اوقات نزدیک صفحه تلویزیون یا در ردیف جلوی کلاس می نشینند. ممکن است آنها به شرکت در فعالیت های ورزشی یا دیگر کارهایی که احتیاج به دید قوی دارد، علاقه ای نداشته باشند.

نزدیک بینی چطور تشخیص داده می گردد؟

یک آزمون ساده و معمولی چشم می تواند تعیین کند شما نزدیک بین هستید یا خیر. پزشک درباره علائم از شما سوالاتی می پرسد و سپس چشم تان را معاینه می نماید. او با افتالموسکوپ ته چشم شما را می بیند، فشار داخل چشم تان را مقدار گیری می نماید و با لامپ اسلیت هم چشم را آنالیز می نماید. ممکن است آزمایش های دیگری هم برای معاینه چشم شما انجام گردد. ضروری است بچه ها به طور دوره ای و مرتب نزد متخصص چشم برده شوند تا نزدیک بینی یا هر اختلال دیگر زودتر تشخیص داده گردد. معاینه چشم نوزادان هم ضروری است. نزدیک بینی معمولا در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی آغاز می گردد بین 8تا14سالگی؛ به همین علت، این مشکل بیشتر در بچه ها و نوجوانانی که به مدرسه می فرایند، تشخیص داده می گردد. نزدیک بینی می تواند خفیف، میانه یا شدید باشد.

نزدیک بینی چطور درمان می گردد؟

عینک یا لنزهای تماسی برای کنترل این عارضه مناسب هستند. جراحی هم برای تغییر دادن شکل قرنیه یا کار گذاشتن لنزهایی در چشم برای درمان یا کاهش نزدیک بینی انجام می گردد. سال هاست این باور وجود دارد که اگر اشیا را زیاد نزدیک چشم بگیریم؛ مثلا زیاد مطالعه کنیم یا نزدیک تلویزیون بنشینیم، دچار نزدیک بینی خواهیم شد. برخی متخصصان عقیده دارند که مقدار بروز نزدیک بینی در کسانی که به خاطر کارشان ساعت های طولانی مطالعه می نمایند، بیشتر است.

علاوه بر تغییر شکل طبیعی کره چشم، چند عامل نادر دیگر هم می تواند باعث بروز نزدیک بینی شوند. این عوامل عبارتند از:

*نزدیک بینی پاتولوژیک

در این نوع نزدیک بینی، کره چشم پس از اینکه به مقدار طبیعی خود در دوران بزرگسالی رسید، باز هم رشد می نماید.

*نزدیک بینی ثانویه

این نوع از نزدیک بینی می تواند به خاطر عوامل گوناگونی چون تولد زودهنگام و تعدادی از بیماری های چشمی بروز کند.

*نزدیک بینی کاذب

در این حالت نزدیک بینی ناگهان بروز نموده و به خاطر یک مشکل زمینه ای مانند دیابت کنترل نشده به سرعت پیشرفت می نماید. این نوع از نزدیک بینی را کاذب می گویند، چرا که بیمار با تاری دیدش فکر می نماید دچار نزدیک بینی معمولی شده است؛ ولی در واقع این کره چشم نیست که دچار تغییرات طبیعی شده بلکه رسوب قند در عدسی چشم است که چشم را تار نموده است. وقتی قند بیمار کنترل گردد،این مشکل هم از بین خواهد رفت. گاهی اوقات هم نزدیک بینی به علت بیماری های دیگر چشمی مانند آب مروارید و کراتوکونوس(بیرون زدگی مخروطی شکل بخش مرکزی قرنیه)ایجاد می گردد. تولد زودهنگام هم می تواند ابتلا به نزدیک بینی را در کودکی افزایش دهد. افرادی که نزدیک بینی شان بسیار شدید است، بیش از دیگران در معرض ابتلا به گلوکوم(آب سیاه)و جداشدگی شبکیه هستند. این مشکل وقتی که شبکیه در اثر نزدیک بینی بسیار شدید، تحت فشار قرار گیرد، بروز می نماید. زنان بیش از مردان مستعد ابتلا به نزدیک بینی شدید هستند.

نزدیک بینی در بچه ها

بچه ها 8 یا 9ساله ممکن است اصلا متوجه نزدیک بینی خود نشوند و تاری و ضعف دید خود را طبیعی پنداشته و فکر نمایند که همه همین طور می بینند. پدر و مادرها و معلمان باید متوجه علامت های زیر که خبر از نزدیک بینی کودک می دهد، باشند:

*اخم کردن یا جمع کردن مکرر چشم

*نزدیک کردن اشیا یا کتاب ها به چشم خود

*نشستن در جلوی کلاس و سینما و نزدیک کردن خود به تلویزیون یا کامپیوتر

*بی علاقگی به ورزش یا کارهایی که احتیاج به وقت دارد.

*سردردهای مکرر

پیشگیری از نزدیک بینی

با وجودی که نزدیک بینی به آسانی درمان می گردد، نمی توان از آن پیشگیری یا از شدید شدن آن جلوگیری کرد برخی افراد فکر می نمایند اگر در ابتدای تشخیص نزدیک بینی و در حالی که نمره چشم شان پایین است، از عینک استفاده ننمایند، نمره چشمشان بالاتر نخواهد رفت. این تفکر کاملا اشتباه است و اگر قرار باشد نزدیک بینی آنها بدتر گردد، با عینک و بدون عینک خواهد شد و اگر نزدیک بینی شان پیشرفت نکند، ربطی به عینک نزدنشان ندارد و اگر عینک می زدند هم پیشرفت نمی کرد. نزدیک بینی معمولا بدتر می گردد و گاهی اوقات بسیار سریع هم پیشرفت می نماید. این رشد در بیشتر اوقات تا اوایل دهه 20زندگی ادامه خواهد داشت. بیشتر مواقع پس از این سن، نزدیک بینی دیگر پیشرفت نخواهد کرد . نزدیک بینی در حالت معمولی درمان قطعی ندارد و هیچ ورزش چشمی یا رژیم غذایی یا دارویی نیست که بتواند آن را علاج کند.

چه کسانی نزدیک بین می شوند؟

نزدیک بینی معمولی که به علت تغییر شکل کره چشم روی می دهد، از هر چهار بزرگسال یک نفر را درگیر می نماید. یک نفر از هر شش نفر افراد نزدیک بین همه نزدیک بینی شدید(نمره چشم 6یا بالاتر)دارند. نزدیک بینی پاتولوژیک شایع نیست. به ندرت پیش می آید که پیش از 20سالگی صدمه تدریجی به شبکیه بروز کند.

راه های درمان نزدیک بینی

همان طور که گفته شد، نزدیک بینی درمان قطعی ندارد، ولی روش هایی هستند که با استفاده از آنها نزدیک بین ها می توانند به دیدی عادی یا تقریبا عادی دست یابند. بیشتر افراد نزدیک بین عینک می زنند یا از لنزهای تماسی استفاده می نمایند؛ ولی برخی دیگر روش جراحی را برمی گزینند.

لنزهای تصحیح نماینده

با استفاده از این لنزها پرتوهای نور روی شبکیه متمرکز می شوند و به جای اینکه تصویر جلوی شبکیه تشکیل گردد، در جای مناسب ایجاد شده و تاری دید از بین می رود و فرد می تواند مانند افراد عادی ببیند. عینک ها و لنزهای تماسی از این نوع لنزها بوده و رایج ترین وسیله برای اصلاح نزدیک بینی هستند. هر دوی آنها ایمن و موثرند و ریسک شان از جراحی کمتر است و بعلاوه مقرون به صرفه ترند. برخی از نزدیک بین ها از اینکه دیدشان محدود است، شکایت دارند و به همین علت سراغ لنزهای تماسی می فرایند. این لنزها دید فرد را ارتقا می دهند و میدان دید او را کامل می نمایند؛ ولی خطر عفونت دارند و باید مرتب تمیز و به خوبی مراقبت شوند.

در مقاله آینده به ادامه مطلب نزدیک بینی خواهیم پرداخت و توضیحات بیشتری پیرامون لنزهای تماسی، جراحی و فواید و مضرات آن ارائه خواهیم داد.

منبع: نشریه ی دنیای سلامت، شماره ی 53.

منبع: راسخون

به "نزدیک بینی، عامل شایع تجویز عینک ها (1)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نزدیک بینی، عامل شایع تجویز عینک ها (1)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید