5 فایده خیالبافی که باور نمی کنید!
به گزارش وبلاگ وردپرسکارا، خیالبافی مدت زمان طولانی به صورت ناعادلانه ای مورد انتقاد و هجمه قرار گرفته است در حالی که در واقعیت مزایای زیادی برای ما انسان ها دارد.
وبلاگ وردپرسکارا| دوران مدرسه و خیالبافی های سر کلاس را به یاد می آورید؟ از پشت پنجره به دوردست ها خیره می شدیم و خیالبافی می کردیم، اما با مچ گیری معلم ناگهان از جهانی شیرین خیالبافی بیرون می آمدیم. فرارِ افکار ما از درس نشانه نافرمانی نبوده است. همه ما بیش از تصور خودمان خیالبافی می کنیم. دانشمندان باور دارند که ما 30 تا 50 درصد از وقت مان را صرف خیالبافی می کنیم. خیالبافی چیست؟
به گزارش وبلاگ وردپرسکارا؛ خیالبافی، همان خیالی است که حین بیداری تجربه می کنید. حین لحظاتی که ما در این حالت هستیم، فکر ما به این سو و آن سو پرسه می زند. این فواصل میان واقعیت و خیال دگرسویی های کوتاهی از جهان کنونی ما هستند. خیالبافی درباره چیز های خوشایند بر خلاف چیزی که ممکن است به شما یاد داده باشند، خالی از فایده نیست.
خیالبافی استرس و اضطراب را کاهش می دهد
با خاموش کردن جهانی پرسروصدای بیرونی، به افکارتان اجازه می دهید آزادانه پرسه بزنند. این حالت سبب آرامش فکری و اکتشاف می شود. وقتی فکر ما این گونه در جریان است ما در حالتی قرار می گیریم که به آن حالت موج آلفا می گویند. ما در حالت آلفا آرام هستیم و به هیچ چیزی با نیروی اجبار فکر نمی کنیم.
وقفه های خیالبافی برای ما ضروری هستند. مغز ما نمی تواند بدون وقفه تمرکز و بهره روی ما را حفظ کند. سلامت ماندن مغز ما مستلزم دوره های منظم استراحت است. پس از یک روز طولانی کار یا پس از جر و بحث با یک نفر، اجازه دهید فکر تان غرق یک موضوع نامربوط، اما خوشایند شود. این رویکرد کمک می کند شرایط نگران کننده را فراموش کنید و از آن ها فاصله بگیرید.
داشتن ابزاری مانند خیالبافی مفید است، به ویژه زمانی که با تهدید های ملموس یا محیط های بیش از حد شلوغ سروکار داریم. خیالبافی ابزار دیگری در جعبه ابزار سلامت روان شما برای اجتناب از استرس و اضطراب است. اگر احساس می کنید دچار اضطراب روزافزون شده اید، پیشنهاد می کنیم خیالبافی را به شکل زیر تجربه کنید:
نخستین گام چشم برداشتن از میز کار، کار یا هر چیزیست که روی آن تمرکز عمیق داشتید
در گام بعدی باید نفس عمیق بکشید
و در آخر، به چیز خوشایندی فکر کنید که برایتان معنادار است
شاید خودتان را جایی تجسم کنید که دوست دارید آنجا پیاده روی کنید، یا ماشینی را تجسم کنید که آرزوی خریدن آن را دارید. تجسم کنید چه رنگی دارد؟ چه آپشن هایی دارد؟ از تجسمِ نشستن پشت فرمان این ماشین چه احساسی دارید؟
خیالبافی هم مانند مدیتیشن و فعالیت های آرامش بخش دیگر، راهی طبیعی برای کاهش استرس و اضطراب است.
خیالبافی توانایی حل مسائل را بالا می برد
خیالبافی صرفاً راهِ فرارِ موقت از جهانی واقعی نیست. پرسه زدن افکار قدرت احیاگری دارد و توانایی شما برای حل مسائل با یک دیدگاه تازه را بالا می برد. خیالبافی موثرتر از اینست که به زور برای یافتن راهکار تلاش کنید. محققان در مطالعه ای که الگو های مختلف تفکر درونی را دنبال می کردند نتیجه گرفتند پرسه زنیِ فکری برای ما مهم و موثر است. به نظر می رسد این فرایند شناختی منجر به شکل گیری ایده های نو می شود. شاید در ظاهر غیرعادی به نظر برسد، اما خیالبافی به حل مسائل کمک می کند در حالی که تمرکز عمیق روی مسائل آنطور که فکر می کنید کارساز نیست.
تمرکز مداوم روی یک موضوع یا مسئله می تواند موجب نادیده گرفتنِ تمام انواعِ اطلاعات شود. خیالبافی بینش هایی را در اختیار ما قرار می دهد که به کمک آن ها می توانیم به هدف برسیم، بنابراین اگر به مشکل برخوردید، به جای اینکه برای حل آن مشکل سخت تر تلاش کنید، برعکس عمل کنید. خیالبافی کنید تا جایی که به سرنخ حل مشکل برسید.
خیالبافی از بخش های گوناگونی از مغز شما استفاده می کند
اگر تا به امروز توجه کرده باشید فکر بچه ها به صورت مداوم در حال پرسه زدن است. بر کسی پوشیده نیست که جوانان خواب و خیال های زیادی می بینند. برخی افراد خیالبافی را سر به هوا بودن توصیف می کنند، اما این خصلت چیزی بیش از یک وقت گذرانیِ ساده یا انحرافی است.
چیزی که حین خیالبافی در مغز شما رخ می دهد بسیار پیچیده است. همزمان با پرسه زنی فکر، شما از بخش های مختلفی از مغزتان استفاده می کنید. هم شبکه اجراییِ حلِ مسئله و هم شبکه خلاقیتِ مغز شما هم زمان با هم کار می کنند. وقتی با خیالبافی این بخش های مغز را فعال می کنیم، به اطلاعاتی دست می یابیم که پیش از این در دسترس نبوده یا غیرفعال بودند. بنابراین، بی حوصلگی یا بیکاری می تواند در خدمت یک هدف بزرگ باشد، به عبارت روشن تر، ما را به خیالبافی ترغیب می کند و این عمل موجب ایجاد ارتباطات مهمی در مغز ما می شود.
خیالبافی به شما کمک می کند به اهدافتان برسید
چگونه اهداف پر پیچ و خم می توانند در رسیدن به اهداف به ما کمک کنند؟ افکارِ سرگردان در واقع هدایت نشده هستند، اما تحقیقات نو ثابت کرده است که این افکار معمولاً با اهداف ما دارای انگیزه می شوند. ورزشکاران و بازیگران گاهی اوقات از خیالبافیِ هدفمند به عنوان تمرینات قبل از بازی یا اجرا استفاده می کنند. این روش مغز آن ها را برای موفقیت آماده می کند. به عبارت دیگر، آن ها برای رسیدن به نتیجه دلخواه شان علاوه بر تمرین فیزیکی، تمرین فکری هم دارند. این نوع تصویرسازی یا خیالبافیِ ساختاریافته در حوزه روان شناسیِ ورزشی رایج است.
البته منظور ما خیالبافیِ فانتزی طور مانند خیالِ تبدیل شدن به یک ابرقهرمان نیست، چون بسیار بعید و باورنکردنی است، اما خیالبافیِ ساختاریافته می تواند به شما انگیزه بدهد، چون واقع گرایانه است. تصویرسازی یا خیالبافی درباره یکی از اهداف واقعی زندگی تصورِ خوشایندی است و به شما انگیزه می دهد گام های رسیدن به آن هدف، راه های حفظ انگیزه و چگونگی غلبه بر موانع را تجسم کنید.
خیالبافی خلاقیت شما را توسعه می دهد
این موضوع که خیالبافی با سطوح بالاتری از خلاقیت مرتبط است به لحاظ علمی ثابت شده است. بررسی دقیق و موشکافانه یک مشکل پیچیده منجر به اکتشاف نمی شود. باید دست از تمرکز بردارید و استراحت کنید. حتی حین استراحت، مغز شما درگیر حل مسئله خواهد بود.
بیانکا اِل. رُدریگِز درمانگر ازدواج و خانواده می گوید: به همین دلیله که حین انجام کار هایی که به تمرکز عمیق نیاز ندارن مثل ظرف شستن، ناگهان چیزی به فکرتون میرسه که با خودتون میگین آهان! چون اون کار در فکر شما فضای بازی ایجاد کرده تا شما اطلاعات نو رو دریافت کنین.
در یک مطالعه از دانشجویان کالج خواسته شد تنها ظرفِ 2 دقیقه هر مقدار از کاربرد های وسایل روزمره از جمله خلال دندان و آجر که به فکر شان می رسد بگویند. کسانی که به جای تمرکز روی سوال، اول خیالبافی کردند، ایده های خلاقانه تری به فکر شان رسید. دقیق تر بگوییم آن ها 41 درصد بازده و خلاقیت بیشتری داشتند.
وقتی فکر شما مجبور نباشد در یک جهت باریک حرکت کند، تمام جزئیات اطلاعات را بازسامانی می کند و ارتباطات نو و غیرمنتظره ای را شکل می دهد. پرت کردن حواس از مسئله و آزادگذاری فکر برای پرسه زنی بسیار موثر است.
رُدریگِز خیالبافی را به شکل جالبی این طور توصیف می کند: خیالبافی برای فکر عینِ ورزشِ! ما به ندرت یاد گرفتیم به فکر مون اجازه پرسه زنی بدیم. درست مثل اینه که تو یه جنگل پر از درخت ما بچسبیم به یک درخت. خیالبافی به مغز ما اجازه میده بره به یک فاصله دورتر و کل جنگل رو تماشا کنه و این نتیجه اش برخورداری از یک دیدگاه متفاوت و برانگیختن خلاقیته.
خیالبافی مدت زمان طولانی به صورت ناعادلانه ای مورد انتقاد و هجمه قرار گرفته است در حالی که در واقعیت مزایای زیادی برای ما انسان ها دارد. اگر از یک موقعیت یا مشکل به ستوه آمده اید یا صرفاً در آرزوی وسعت بخشیدن به تخیل یا خلاقیت خودتان هستید، خیالبافی را امتحان کنید تا ببینید چه جهت های فکری را برای شما باز خواهد کرد.
منبع: verywellmind
منبع: فرادید